Quantcast
Channel: Men hva spiser du egentlig?
Viewing all 75 articles
Browse latest View live

Potetpizza med yoghurt, rosmarin og pinjekjerner

$
0
0


Har du sett noe så vakkert? Denne pizzaen er en smule annerledes vanlig pizza, da den ikke innholder den tradisjonelle tomatsausen, men heller en frisk yoghurtdressing med hvitløk. Det er godt, jeg lover! Her kan du gjerne variere toppingen eller eksperimentere med sausen. Jeg lagde tre varianter; en med yoghurtsaus, en med tomatsaus og en med en blanding av yoghurt og tomat. Et tynt lag med pesto er sikkert også fortreffelig her, bare sjekk at den er uten ost eller lag den selv. Alle variantene ble såklart gode, men jeg holder en knapp på yoghurtvarianten. Skeptisk? Kombinasjonen av yoghurt og potet gir en illusjun av at du har ost på. Og i tillegg er de jo dritpene å se på. Prøv minivarianter til tapasbordet, så lover jeg at du imponerer.

Oppskriften gir to store eller fire tynne pizzabunner. Jeg liker å ha flere bunner å jobbe med så jeg kan variere toppingen og få flere ulike pizzaer. Yoghurtsausen er nok til en tynn pizza. Vil du ha det samme på alle, er det bare å firedoble.

Bunnen (gir fire tynne pizzaer):
  • 3 dl lunkent vann
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 1/2 ts salt
  • 2 ss olivenolje
  • 500 g hvetemel
  • 1 ss tørkede urter (kan sløyfes)

Ha vannet i en bakebolle og rør ut gjæren med salt og olje. Rør inn hvetemelet litt etter litt sammen med urtene, om du ønsker å bruke det. Elt deigen godt og la heve under et rent kjøkkenhåndkle på et lunt sted i en halv eller en hel time. Mot slutten av hevetiden kan du forvarme ovnen til 200 grader. Kna deigen på nytt og del den inn i to eller fire deler som du kjevler ut og legger over på bakepapirkledd stekebrett.



Yoghurtsaus (til en tynn pizza):
  • 3 ss yoghurt naturell (Alpro)
  • 1 hvitløksfedd, raspet
  • 1/2 ts havsalt
  • Liten skvis sitron eller lime

Bland ingrediensene sammen i en liten skål og smak til. Jeg har tilsatt sitron fordi jeg synes yoghurten blir en anelse for søt uten, men det er fritt fram for å sløyfe sitronen eller tilsette litt agavesirup eller annen søtning i tillegg.  Smøres i et tynt lag over pizzabunnen før du har på toppingen.



Toppingen:
  • Mellomstore poteter (2 poteter per bunn)
  • Havsalt (jeg anbefaler fingersalt)
  • Olivenolje
  • Pinjekjerner
  • Frisk rosmarin 
  • Evnt rødløk, oliven eller annet snadder

Vask potetene godt, men behold skallet på. Skjær potetene i tynne skiver med en ostehøvel eller mandolin og ha over i en skål med kaldt vann for å fjerne litt av stivelsen. Klem tørt med kjøkkenhåndkle- eller papir og legg på pizzaen. Strø over havsalt og ringle over olivenolje. Ha på urter, pinjekjærner og evnt de andre grønnsakene.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter, eller til potetene er møre og bunnen har fått farge.
 

En veganer i Mexico

$
0
0

Det er som regel ikkeno problem å være veganer i utlandet så lenge man vet hva man skal se/spørre etter, og Mexico er intet unntak. Det skal sies at jeg var griselei av fajitas og nesten fellte en liten gledeståre da jeg kunne partere min egen brokkoli da jeg kom hjem, men jeg har spist så utrolig mye god mat og lagt på meg minst like mye som jeg ville gjort om jeg hadde blitt hjemme i jula.
Den første uka av ferien bodde vi på all inclusive-hotell (diger buffet til frokost, lønsj og middag tilpasset amerikanske turistganer med hint av det mexicanske kjøkken) og spiste det meste av måltidene der. Den andre uka var vi på en liten øy (fortsatt fullt av amerikanere), men fikk smakt mye mer av autentisk mexicansk mat. En generell huskeregel; vær forsiktig med rå frukt og grønnsaker dersom det ikke er vasket godt i flaskevann. Det skal sies at jeg tok en magevaksine i forkant for å slippe å bli dårlig, men litt ulumskheter må man regne med på ferie. Ta evnt. tilskudd av probiotika for å holde magefloraen sånn delvis under kontroll.
Under følger et bildedryss av hva som havnet på tallerkenen min, med et forsøk på å gjengi hva det faktisk var jeg spiste og hvordan man enkelt kan gjøre "vanlig mat" vegansk. Høydepunktene har jeg linket til. Har du spørsmål, er det bare å slenge de ut i kommentarfeltet :)

På hotellet (The Royal, Playa del Carmen)



Pasta og pizza er som regel safe veganske valg. Spør om det er melk i bunnen eller ander ulumskheter i tomatsausen og be om uten ost. Som regel går det ann å spørre om ekstra grønnsaker når du kutter ut osten. Jeg valgte topping fra tre forskjellige pizzaer og endte opp med oliven, artisjokk og soppblanding på denne.
Pasta kan inneholde egg. Gjør den det, kan du høre om spisestedet har risnudler istedet.


Tortillachips med guacamole og salsa spiste jeg hver eneste dag. I Mexico er avokadoer alltid i sesong og samtlige spisesteder har en eller annen variant på menyen, ofte som forret. Be om uten ost/parmesan for sikkerhets skyld. Mexicanerne er glade i ost. På alt. You'd be surprised.


Min daglige frokost, pluss minus. Stekte poteter (stekt i olje), bønnestuing (spør om det er ost eller kjøttbuljong i den), guacamole, tomatsalsa og salat.
Så mye fersk frukt og nøtter jeg fikk plass til, med en god haug med peanøttsmør. Hotellet serverte fem-seks ulike typer friskpressa juice hver dag. Luksus! Favorittene var papaya, vannmelon og en grønn juice med kiwi, selleri og lime. Mange steder serverer juice fra konsentrat. Be spesifikt om ferskpressa dersom du ikke er veldig glad i appelsinjuice som smaker saft. Er du i Mexico (eller tilsvarende) MÅ du bare smake på papaya og fiken. Det kan ikke sammenlignes med hva vi har i Norge.


Til lønsj- og middagsbuffeten hadde de bytta ut juicen med is. Både mangosorbeten og kokosisen var til å dø for! Sistnevnte var laget på kokosmelk, men mange serverer kokosis av kumelk. Spør om forskjellen.  Sorbet er stort sett safe, men noen putter oppi tulleting som eggehviter, gelatin eller en skvett med melk.


Også Pina Coladaene da. Sukk. Jeg er særs glad i Pina Colada og disse var nesten like gode som min.

Restauranter og spisesteder (Tulum/Isla Mujeres)


I byen Tulum kom vi over den lille perlen Restaurare, en helt vegansk restaurant som vi ikke visste at eksisterte. Menyen var utrolig spennende (autentisk mexicansk, bare helt vegansk) og jeg hadde lyst på alt! Valget falt imidlertid på yuca-chips og ceviche (vanligvis skalldyr) av østerssopp til forret og salbutes til hovedrett (en slags gryterett av soyakjøtt i en chipotle- og tomatbasert saus) med ballongtortillas (!!!). Kjæresten min bestilte taco med soyakjøtt til forret og fylt tofu med grønnsaksris og chipotlesaus. Jeg spiste såklart av alt og ble så mett at det gjorde vondt.





Det beste av alt var nesten drinkene. Fersk juice av mandarin, appelsin, lime og mint og en med tamarind, ingefær og habanero. På vei tilbake til stranda tok vi med oss hver vår ferske kokosnøtt for verdens beste hydrering. Kokosvann inneholder masse mineraler og elektrolytter som er bra for blodet ditt. Viktig å holde seg flytende i varmen.


På øya Cozumel fant vi en veldig amerikanisert mexicansk restaurant (texmex), men dette var noe av det beste jeg spiste på hele turen. Stekte tacolomper med grønnsaker, bønnestuing og guacamole med  påmfri som tilbehør. Vanligvis er vegetarisk taco og fajitas mye paprika, hvilket jeg ikke er så glad i, men denne inneholdt både squash og gulrot. Spesifiser at du vil ha uten ost og forsikre deg om at det ikke er noe kjøtt i bønnene. Jeg husker ikke navnet, men slike steder finner du over alt.


Lola Valentina, Isla Mujeres. Masse vegetariske, veganske og glutenfrie retter på en diger og spennende meny. Eieren er selv veganer og driver også/har drevet Mango Cafe som du kan lese om under. Her spiste vi flere måltider og alt var fantastisk! Favoritten var "Platos Vegano" med tykke tortillalomper, sterk tomatsaus, sorte bønner, avokado, scrambled tofu og chorizo (vegansk såklart), men jeg spiste også en utrolig god wrap med søtpotet, quinoa og bønner i grov tortilla som jeg dessverre ikke fikk tatt bilde av.


Her har de også utrolig gode smoothies, ferskpressa juice og nydelige drinker. Jeg prøvde en frisk og god agurk vodka tonic. Til frokost og lønsj anbefaler jeg den tropiske smoothien. Farlig god!


Fra et av de mange stedene jeg ikke husker navnet på. Fajitas, fajitas og mere fajitas. Igjen med spørsmål om uten ost, rømme eller kjøttrester. Serveres med små hvetelomper. Dette er det typiske vegetaralternativet som de fleste steder tilbyr, i tillegg til taco og burritos. Styr unna empanadas (kjøtt) og quesadillas (ost). Og for å poengtere hvor amerikaniserte de er der nede; Mason jars som drikkeglass!


Vi kjørte forbi Mango Cafe i golfbil og så masse mennesker utenfor. Populære steder er ofte en god kvalitetsindikator, så vi måtte ta turen innom. Her har de en enkel meny med to vegetariske alternativer som kan gjøres veganske. Jeg bestilte efrijoladas, som i bunn og grunn er tykke tortillalomper dynket i bønnestuing. Her serverer de den med en kjempegod og frisk marinert råkostsalat og jeg fikk med en avokado på kjøpet da jeg tok vekk osten. Prøv en ginger lemonade om du tar turen innom, hvilket jeg anbefaler deg at du gjør. Stedet er knallkoselig og du merker at de prioriterer gode råvarer. Bildet er kanskje ikke det mest apetittvekkenden, men dette var overraskende godt. Jeg glemte jo helt å ta bilde før jeg begynte å gafle innpå.


Den fantastiske middelhavsrestauranten Olivia finner du midt i sentrum av Isla Mujeres. Her kan du bestille ferdige wraps og pita eller sette sammen din egen tapasmeny av ting som marinerte oliven, paprika- og auberginepatee, babaganoush, hummus og ulike grønnsaker. Servitørene er hyggelige og hjelpsomme og de serverer fantastiske lemonader og drinker. Jeg spiste en middelhavswrap med aubergine, potet, blomkål, salat, hummus og tahini, med litt småtapas som oliven og babaganoush på siden.
Og bare sjekk den bakgården:




Rett ved hovedgata i Playa del Carmen ligger Bio-Natural - et økologisk, vegetarisk spisested med tilhørende butikk. Menyen er SVÆR med frokostretter, lønsj, middag og desserter. Bare vær obs på hva som er vegansk og hva som er vegetarisk (de har en del retter med egg, ost eller honning, men disse er godt merka. De har også mye glutenfritt. Her spiste jeg lasagne av polenta (basert på maismel) med aubergine, tomatsaus og cashewkrem. Vi sjekket det dessverre først ut siste dagen før vi reiste videre, men jeg skulle jeg gjerne ha prøvd ut mer.
De bytter lokale i februar 2015, så vær obs på å sjekke riktig adresse. 



Fra butikken til Bio-Natural fikk jeg med meg kokossukker, chiabarer, kokosmakroner, grønnsakschips, plantainchips (kokebanan), kakaomandler, naturlig indianertyggis (hoho), grønn iste og kyllingbuljong uten kylling.

 Verdens søteste mellommåltid: minibananer!

Mexico var overraskende veganvennlig. Jeg hadde med meg mitt Vegan Passport for sikkerhets skyld, men fikk ikke bruk for det. De fleste snakker godt engelsk og på turistvennlige steder er de vant med sære ganer og spesialbestillinger. De var i tillegg også ganske dyrevennlige der nede. På Isla Mujeres så vi en del katter og hunder rundt om i gatene, men alle så ut som om de ble tatt godt vare på.
Den værste turistgata på Playa del Carmen hadde innslag av dyr du kunne ta bilde med, som iguaner og små apekatter, men dette så vi ikke noe av utenom. Aldri støtt dette. Det er dyreplageri. Og selv om du synes synd på dyret og bare vil gi det litt mat, så er det fortsatt å støtte en industri som tjener penger på å utnytte dyr. Og det er også masse annet morosmt å gjøre enn å svømme med delfiner, hvilket ikke er særlig kult for dyrene det heller.
På Isla Mujeres kan du f.eks dra på iguan-safari hvor det kryr av disse flotte, ville skapningene her:


 God tur!





Grønnsakschips av søtpotet, pastinakk, gulrot og bete

$
0
0
Dette er egentlig ikke en oppskrift. Det er mer en fremgangsmåte for å lage noe av det beste i hele verden, som også er noe av det dyreste i hele verden om du kjøper det ferdig. Ja, potet er en grønnsak og du kan lage chips av det selv, but once you go søtpotet, gulrot, pastinakk og bete, you never go back. Og se så pene de blir da! Alt du trenger er grønnsaker, rapsolje, litt salt og din fulle oppmerksomhet.
Og bare sånn for å spare deg for voldsom forventningsglede som resulterer i skuffelse; nei, hvitløk gjør seg ikke bra som chips. Ikke rødløk heller. Finn på noe annet.

Prøv f.eks:
  • Søtpotet
  • Potet (ja, du får lov)
  • Pastinakk
  • Rødbete
  • Gulbete
  • Chioggiabete (bete med rosa og hvite striper. Du ser de på bildet)
  • Jordskokk
  • Skorsonerrot
  • Kassava eller yuca (du ser bilde av dem i Mexico-innlegget under "Restaurare")
  • Gulrot
  • Gulrøtter i morsomme farger (sjekk Meny eller noe)
  • Ehm... neper? Kålrot? Persillerot? Jeg er tom for ideer, bruk fantasien din

Du trenger også:
  • Rapsolje eller annen nøytral olje til frittering (ikke olivenolje)
  • Havsalt

Fjern skallet og bruk en ostehøvel eller mandolin til å skjære grønnsakene i tynne tynne skiver. Potet, gulrot og pastinakk kan ha skallet på om du ønsker det. Varm opp olje i en kjele på middels varme. Det trenger ikke være så mye, for grønnsakene vil uansett legge seg på overflaten. Kanskje tilsvarende lengden på pekefingeren din. Med mindre du har ekstremt lange fingre. Da kan du måle med lillefingeren.
Du sjekker om oljen er varm nok ved å dyppe et grønnsaksflak nedi og ser om det kommer bobler rundt og en svak freselyd. Gjør det ikke det, kan du skru opp litt. Freser det helt villt, kan du skru ned.
Når oljen er klar, har du i en håndfull skiver. Ikke la de ligge for tett. Bruk en matpinsett eller lignende til å vende litt på flakene under veis. Grønnsakene har litt ulik frityrtid, så prøv deg frem. Flakene krymper og blir lysebrune når de er ferdige, rødbeter blir mørkere osv.
Løft flakene forsiktig opp av oljen og legg de på et kjøkkenpapir for å renne av seg. Ha så i neste håndfull med grønnsaker. Husk å ikke gå fra under denne prosessen. Varm olje skal alltid være under oppsyn.

Flakene blir sprø når de får ligge litt og renne av seg. Blir de ikke det, kan du ha dem i oljen litt til.
Strø over havsalt og spis til det er tomt. Tro meg, det går fortere enn du aner.


Nachoform med søtpotet og vegansk ost

$
0
0


Har du lagt merke til hvor lett det er å få tak i veganske produkter for tiden? Nå får du både kjøtterstatninger og vegansk ost som ikke smaker kunstig og rart, og det gjerne på din nærmeste matbutikk. Jeg klapper stadig i henda over nye produkter jeg kommer over og velger å feire tilgjengeligheten med å lage noe av det beste som finnes; nemlig en diger form med nachos, vegetarfarse, søtpotet og ostelokk. Farsen er fra Helsans Kök og jeg har kjøpt den i Sverige, men du får den frossen i de aller fleste matbutikker.
Jeg har laget formen av ingredienser jeg allerede hadde i hus og hadde ingen ting å flotte det ferdige resultatet med, men her er det perfekt med en klatt med vegansk rømme eller soyayoghurt ved siden av, en god salsa med tomat og løk, en haug av guacamole og kanskje en liten salat. 

Til en stor form
  • 1 søtpotet
  • 1-2 charlottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 pakke vegetarfarse
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 ss spiskummin
  • 1 ts chilipulver
  • 1 pose nacho- eller tortillachips
  • 1 boks mais
  • 1 posjon ostesaus (kan sløyfes)
  • Revet eller skivet vegansk ost

Skrell søtpoteten, del den i små biter og ha den over i en ildfast form med hakket hvitløk og løk i skiver, en god dæsj olivenolje og flaksalt. Vend godt på blandingen slik at alt er dekket i olje og bak i ovnen på 225 grader til potetene er møre, ca 20 min. I mellomtiden steker du vegetarfarsen sammen med krydderne og har i et halvt glass vann. La stå på plata til alt vannet har fordampet.

Ta potetformen ut av ovnen, men la ovnen stå på. Ha potene over i farseblandingen med en halv eller hel boks mais. Legg et lag nachochips i bunnen av formen og ha halve farsemengden over. Legg et nytt lag med chips og ha over resten av blandingen. Hell over ostesaus og strø på revet ost.
Sett tilbake i ovnen og stek til osten er gyllen. 


Ostesausen jeg har brukt er dette pulveret som blandes ut med vann eller plantemelk, men du kan gjerne lage en hvit saus og tilsette næringsgjær. Fremgangsmåten ser du nederst i dette innlegget.
Jeg har tilsatt litt ekstra salt og hvitløkspulver og en ts gurkemeie for å få fin gulfarge (pulversausen er veldig hvit) og blandet inn en neve revet Wilmersburger-ost. Resten av den revede osten strør du på toppen. Vegansk ost får du i helsekostbutikker, på utvalgte matbutikker som Ica, Meny og Ultra eller hos Veganermat.no eller Veganlife.no

Min Stavanger-påske

$
0
0
Omtrent en gang i året reiser jeg til Stavanger for å treffe gamle venner, men mest for å spise. Neida. Joda. Selv om det meste var stengt nå i påsken, så fikk jeg med meg noen av høydepunktene, og toppa det hele med skikkelig påskemiddag - sørstatsstil - hos den fantastiske Mari bak Vegetarbloggen.

Jeg var så heldig å få låne leiligheten to søte venninner av meg, og det første som møtte meg da jeg kom inn dørene var et digert påskeegg med vegansk snop. Herrefred. Jeg skulle bare smake bittelitt, men jeg kan ikke skryte på meg noe særlig viljestyrke her, for nå er det ikke fryktelig masse igjen.

Frokost må man ha, selv om butikkene er stengt. Rundstykker med avokado og ovnsbakt søtpotet gjorde seg, selv om jeg veldig gjerne skulle ha laget meg scrambled tofu.
Har ikke Julie bare de søteste koppene?


Thaien i Pedersgata er og blir min store favoritt. Den røde karrien med tofu, gulrot, brekkbønner og bambusskudd er uslåelig. Betjeningen er supertrivelig og alle rettene på menyen skal gjøres veganske.

Den Ethiopiske restauranten Gådjå var dessverre påskestengt. Er du i Stavanger, anbefaler jeg en tur innom. De har en egen veganrett på menyen med injera, linsestuing og grønnsaker.
Du kan lese mer her.

Sushi Mat er det søteste stedet jeg vet om. I tillegg til sushi, selger de tannkrem, wasabierter og is, så her får du alt du trenger på ett og samme sted. Tofu-makien med avokado er nydelig, hvis du ikke bare vil ha grønnsaker i. Jeg konsumerte det hele på Bøker og Børst, Stavangers koseligste utested, men gode venner som også var på besøk fra Oslo.

Siste kvelden tilbragte jeg hjemme hos Vegetarbloggen som alltid disker opp de deiligste retter når jeg er på besøk. Dette er hands down den beste suppa jeg har smakt i hele mitt liv. Gresskarsuppe med mais og et hint av røkt paprika, servert med hjemmelagde frokoststykker. NAM! Hvis du lurer på hvordan de fantastiske suppene til suppenazien i Seinfeldt smaker, så kan jeg tenke meg det er noe ala denne. Jeg ville ha mye mer, men dette var såklart bare forretten. Du får aldri bare en rett hos Mari. Oppskriften kommer på Vegetarbloggen.com etter hvert. 

Gratinerte poteter med Violife-ost, quinoa med bønner, butterdeigspai med sopp og kremost, fylt gresskar, ovnsbakte brekkbønner med hvitløk og en kjempegod fløtesaus.


Fikk hæren fløtte meg enda et påskeegg. Jeg er så heldig! 


Også fikk jeg hilse på favorittspanjolen min da.
Du har behandla meg bra, Stavanger. Vi sees igjen til sommern!

Sommerruller (glutenfrie) med tre ulike dippsauser

$
0
0


La oss få en ting klart; sommerruller er de gjennomsiktige greiene, mens vårruller er de ugjennomsiktige friterte. Jeg blir så forvirra når jeg bestiller meg en vårrull og får en glassmanet med salat og gulrot. Men skal du først lage sommerruller, så ta i hvert fall og putt noe godt inni. Slik som marinert tofu, avokado og mango. Det skal ikke smake sunt og kjipt, det skal smake digg! Så kan du dynke det hele i sweet chilisaus, verdens beste fluffy peanøttdipp eller en kjempegod og smakfull søtspicy soyasaus med hvitløk og chili, og her bruker du såklart glutenfri soyasaus om du ønsker det.
Det skal sies at ikke alle er like begeistra for konsistensen på selve rullepapiret, men her tror jeg det er en vanesak. Og er du vant til risruller med salat, så skjønner jeg godt at du ikke liker det.
I så fall har jeg et hett tips til deg; ha alle grønnsakene og den marinerte tofuen i en stor bolle, hell over peanøttsausen og spis det som en salat.

Sommerruller er i tillegg kjempelett å lage. Du bløtlegger bare rispapiret i varmt vann før du legger på fyllet og ruller sammen. Easy as that. Og er du lur, så lager du dobbel posjon peanøttsaus, så du kan ha det på alt. Alternativt spise det med skje.

Rispapiret får du kjøpt i matbutikker med godt utvalg slik som Meny, eller i Asiatiske importbutikker. Her finner du også tofu og sesamolje. Sistnevnte gir en litt røkt smak og det lukter popcorn i hele huset.

Du trenger:
  • Rispapir
  • 1 pakke tofu
  • Avokado
  • Mango
  • Agurk
  • Gulrot
  • Feldsalat eller annen salat
  • Fersk koriander
  • Soyasaus (glutenfri)
  • Sesamolje
  • Agavesirup 

Klem vannet av tofuen og tørk den tørr med et rent kjøkkenhåndkle eller tørkerull. Skjær i strimler og stek på middels varme i litt olje. Venn på tofupinnene slik at de blir stekt på alle sider. Når tofuen begynner å få farge, heller du over en til to spiseskjeer soyasaus og en liten skvett sesamolje, som gir en litt røkt smak. Stek forsiktig til alt har trukket inn. Bruk som de er, eller ha i litt sweet chili-saus for enda mer smak.

Kutt opp grønnsakene i strimler og legg på et fat, så du har alt klart til du skal begynne å rulle.
Fremgangsmåten finner du nederst i innlegget.



 Peanøttsaus:
  • 3 ss peanøttsmør
  • 1 ss soyasaus (glutenfri)
  • 1 ts sesamolje (kan sløyfes)
  • Liten skvis lime- eller sitronsaft 
  • Vann til ønsket tykkelse
Start med en til to spiseskjeer vann og rør kraftig sammen alle ingrediensene i en skål til alt er blandet sammen. Tilsett så mer vann til du finner den tykkelsen du vil ha. Det ser litt grumsete og rart ut til å begynne med, men vil forvandles til en luftig og kremet dipp etterhvert som det blander seg.
Ha evnt i litt sødme som agavesirup, om du ønsker det.

Søt og spicy soyasaus:
  • 6 ss soyasaus (glutenfri)
  • 1 ss agavesirup eller annen søtning 
  • 2 fedd hvitløk
  • Liten bit chili
  • Liten bit ingefær
Hell ønsket mengde soyasaus i en skål. Rør forsiktig inn agavesirupen og ha i finhakket hvitløk, chili og ingefær. La dippen stå en stund før den spises, slik at smakene får satt seg i sausen.

Sweet chili-saus
  • Sweet cili-saus 
Kjøp på butikken, hell i en skål


Fremgangsmåte:
  • Finn frem et rent, blomstrete kjøkkenhåndkle og legg det på benken.
  • Finn en stor beholder med flat bunn, slik som en ildfast form, en stor boks eller lignende, så du får plass til hele rispapiret.
  • Fyll beholderen med varmt vann og legg i ett rispapir. La det ligge i det varme vannet noen sekunder til rispapiret blir helt glatt og gjennomsiktig.
  • Forsøk å ikke krølle rispapiret mens du tar det opp av vannet og legger det flatt på kjøkkenhåndkleet.
  • Legg på ønsket mengde fyll på papiret, litt lenger ned enn midt på.
  • Start med kanten nærmest deg. Brett den opp og over fyllet. Brett inn begge sidene og rull hele greia sammen. Gjenta med neste ark.
Selv om rispapirene virker tynne og skjøre, så tåler de faktisk å bli litt herja med, da de blir elastiske når de trekker til seg vannet.


    Så er det bare å legge det hele på et fat, sette frem dippene og la folk forsyne seg.
    Skal du ha sammenkomst, kan det være gøy å sette frem de ferdige grønnsakene og tofuen og la folk få rulle sine egne. (Du vet du begynner å bli gammel når du synes sånt er gøy).
    Den ekstra posjonen peanøttsaus kan du beholde for deg selv.

    Veganske grønnsaksboller fra IKEA

    $
    0
    0

    Endelig er de her! IKEAs nye egenproduserte, glutenfrie og veganske grønnsaksboller, som etter planen skal kunne ta over for 1/3 av de klasseske kjøttebollene, lanseres i disse dager landet rundt.
    Det tilsvarer omtrentli 100 tonn klimavennlige, dyrevennlige og kjempegode grønnsaksboller til folket. Noen steder har de allerede byttet ut falaflene med disse, og flere skal det bli!

    Jeg var så heldig å bli invitert på prøvesmaking, sammen med en flott gjeng fra Norsk Vegansamfunn, Vegan Oslo og Noah - For dyrs rettigheter.



    Bollene er basert på kikerter og inneholder mais, gulrot, erter, paprika, krydder og urter, for å nevne noe. Tilbehøret vi fikk smake på var en tomat- og spinatsaus, grillet paprika, syltet agurksalsa, soltørka tomater og en nydelig blanding av ris og quinoa med kidneybønner, brekkbønner, mais, sukkererter og grillet paprika.
    Resten av tilbehøret de serverte var vegetarisk, men dessverre ikke vegansk.

    Disse godbitene er smakfulle og saftige, og selv om de på lik linje med falaflene er basert på kikerter, så er de langt i fra tørra. Jeg så for meg at de skulle være mer "kjøttete" i smak og konsistens, men fraværet av soya og hvetestivelse gjør jo at flere kan spise dem. Og når de smaker så godt som de gjør, så gjør det ingen verdens ting at de ikke ligner på de originale kjøttbollene. Den veganske varianten inneholder i tillegg mindre fett og kalorier enn storebror, og de bidrar til 20 ganger mindre klimautslipp. Alle vinner! :D


    Foreløbig serveres de med samme tilbehør som falaflene, med en grønnsakscouscous og tzatziki, men fra 1. september vil de bli servert som en egen rett med eget tilbehør. Foreløbig ser dette ut til å være grønnsaksrisen på bildet over og en tomatsaus med spinat. Bollene vil etter hvert også bli å få kjøpt i den lille cafeen ved kassene og i frossendisken i matkroken, så du kan ta de med deg hjem og lage de opp selv med det tilbehøret du ønsker.
    Det er kanskje denne biten jeg gleder meg aller mest til. Skal vedde på at disse er nydelige med ovnsbakte båtpoteter og aioli til, eller i en wrap med hummus, grønnsaker og tahinidressing.

    Vi sees på IKEA!

    Raw food fusion: Agurknudler med ovnsbakt gresskar og cashewrømme

    $
    0
    0

    "Hva i all verden er raw food fusion", spør du kanskje. Det er såklart bare tull, og jeg fant det på da jeg stod og kokkelerte i forrige uke, men jeg synes det klinger bra og illustrerer et viktig poeng; du trenger ikke spise 100 % raw food for å kunne spise raw!
    Fusion cuisine betyr å kombinere elementer fra ulike kulinariske tradisjoner, slik som denne asiatiske woken med norske grønnsaker som jeg lagde i forrige århundre.
    Jeg liker konseptet rå mat veldig godt, men jeg kunne ikke tenke meg å utelukkende leve på det. Jeg er veldig glad i pasta, men jeg blir gravid i sjette måned av en posjon med spaghetti. Så hvorfor velge enten eller, når du kan velge begge deler? Finn det du synes ser spennende ut i universet av rå og utilberedt plantemat, og bruk fantasien til å kombinere det med maten du allerede digger.
    Gresskar har aldri gjort seg rå uansett.

    Først ut er agurknudler. Har du smakt det? Ikke? Etter å ha prøvd meg på squash-pasta flere ganger (her og her), var det Ragnhild som tipset meg om å prøve med agurk. Det høres kanskje kleint ut, men dette er så ufattelig digg!
    Agurken gir en frisk og sprø tekstur. Vil du ha mykere nudler, kan du bruke squash. Jeg anbefaler å kjøpe økologisk, om du får tak i. Mye av giften i sprøytede grønnsaker sitter i skallet, og her eter vi hele greia.

    Til to posjoner:
    • 100 g rå cashewnøtter
    • 1 lite flaskegresskar
    • 2 kinesiske hvitløk eller en hel med fedd
    • Olivenolje + havsalt
    • 1-2 agurker (økologiske)
    • Saften av en halv sitron
    • Et par basilikumblader eller en klype fersk koriander
    • Havsalt
    • 2 vårløk
    • Fersk basilikum eller koriander til servering
    • En neve hakkede hasselnøtter

    Ha cashewnøttene i en skål og dekk med rikelig med kaldt vann. La stå så lenge du kan, gjerne en time eller to, men en halvtime er også bra. Jeg bruker ikke mål på dette, bare slumper en pen liten haug ned i skålen, men jeg vil tippe at jeg bruker ca 100 gram, og det gir rikelig med "rømme" og du får en del til overs.

    Forvarm ovnen til 180 grader. Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Skjer først i skiver, så fjerner du skallet på en og en skive og deler i mindre biter om du ønsker. Ha bitene i en ildfast form sammen med hvitløken. Bruk hele fedd eller skjær den kinesiske hvitløken i passelige biter. Ringle over litt olivenolje og havsalt og bak i ovnen i 20-30 min, til gresskaret er helt mørt. 

    Hell vannet av cashewnøttene og ha de over i en blender eller kjøkkenmaskin sammen med sitronsaft, friske urter, litt havsalt og en skvett med vann. Du kan også ha det i en bolle og bruke stavmikser.
    Tilsett litt og litt vann til du oppnår en passe tyntflytende konsistens.

    Vask agurken og bruk et julienne-jern til å skjære fine strimler. Du kan også bruke en ostehøvel for så å skjære de i strimler med en kniv. Ha agurken på en tallerken, strø over hakkede friske urter og vårløk, legg på gresskarskiver og hvitløk og bruk en skje til å fordele cashewrømmen.
    Litt tørrstekte hasselnøtter på toppen gir fin krønsj, men kan sløyfes eller byttes ut med f.eks rå pinjekjerner.





    Granola med cashewnøtter og dadler (Glutenfri)

    $
    0
    0

    Once in a blue moon får jeg husmorånden over meg og fyller opp lageret med hjemmelagde godsaker. Denne gangen skyldtes det mine bugnende tørrvareskuffer som skriker etter å bli tømt, ispedd et lite hint av inspirasjon fra damene på jobb som sitter i lønsjen med hver sin skål med hjemmelaget granola fra Trines Matblogg. Men det fine med granola er nettopp det at du ikke trenger oppskrift (sa hun og la ut oppskrift), men det er faktisk ikke tull; har du havregryn og nøtter, så er halve jobben gjort. Sleng oppi det du har av korn og frø, litt fett, litt søtt et voila - nydelig, hjemmelaget, velduftende og knasende sprø granola. Som smakstilsetning tilsetter du det du liker best. Om det er rosiner, sjokoladebiter eller pærer fra naboens hage bryr jeg meg fint lite om, så lenge det smaker godt! Oppskriften er derfor bare et utgangspunkt for fremgangsmåte. Beregn ca 2 ss olje og 2-3 ss sirup per liter blanding av nøtter, frø og havregryn. Du finner fort ut hvor søtt du liker det og hvor mye olje du trenger for å få favorittblandingen din sprø.


    Til to brett:
    • 5 dl cashewnøtter (naturelle)
    • 5 dl havregryn (glutenfrie)
    • 2 dl solsikkekjerner
    • 1 dl linfrø
    • 1 dl bokhvete
    • 1 dl chiafrø
    • 1 ts vaniljepulver
    • Lite dryss havsalt
    • 150-200 g dadler
    • 3 ss kokosolje eller rapsolje
    • 3 ss agavesirup/lønnesirup/daddelsirup etc.

    Forvarm ovnen til 200 grader. Hakk nøtter og dadler i grove biter og ha over i en stor bolle sammen med resten av de tørre ingrediensene. Smelt kokosoljen i vannbad, mikrobølgeovn eller i en liten kjele på svak varme og bland med sirupen. Rør det hele sammen slik at alt i bollen blir dekket. Det skal ikke bli bløtt eller henge sammen, bare bli litt klissete. Hell halvparten av massen over på bakepapirkledd stekebrett og fordel det godt utover. Stekes midt i ovnen i 15 min. Granolaen skal bli gyllenbrun. Pass bare på at den ikke blir brent, så hold deg i nærheten av ovnen. Vend på blandingen når halve tiden har gått. Sett til avkjøling mens du steker det andre brettet. Blandingen blir sprø når den blir avkjølt.
    Har du forresten varmluftsovn, kan du steke begge brettene samtidig. Vær bare obs på at du må rotere brettene så begge blir jevnt stekt. Her er jeg litt usikker på grader og tid, men varmluft jobber raskere på lavere temperaturer, så skru ned og pass på.


    Granolaen holder seg fint noen uker i luftet boks eller krukke, men denne er så god at den neppe får stå så lenge. Nydelig som topping på yoghurt, en tykk smoothie og grøt, eller med plantemelk og frisk frukt eller bær.
    God frokost!



    Prøv også Kokosgranola med hjemmelaget bananyoghurt om du føler deg ekstra eventyrlysten.

    Vegansk ferdigpizza fra Astrid og Aporna (endelig!)

    $
    0
    0

    Herregud, jeg er så lykkelig akkurat nå! Jeg har lenge savnet en vegansk ferdigpizza med melkefri ost og digg topping. Tortillapizza og pitapizza er såklart godt det også, men det er noe helt eget å rive av plasten på en fiks ferdig pizza og slenge den rett i ovnen, uten å måtte kutte grønnsaker og mekke tomatsaus. Det er lettere sagt enn gjort, da ferdigbunner med tomatsaus er det nærmeste man kommer en vegansk pizza i vanlige matbutikker (med mindre du vil bruke halve lønna di på en fra helsekost). Men frykt ikke, for det finnes håp for menneskeheten. Denne fra Astrid og Aporna kom jeg over på harryshopping i Charlottenberg i går (Hypermat ftw!) og jeg ble så glad at jeg ikke visste helt hvor jeg skulle gjøre av meg. Den har nydelig sprø bunn, tomatsaus med masse smak og flust av deilig topping. Med en hjemmelaget rømmedressing til, blir det hele komplett. Ikke er den dyr heller; denne lille herligheten kostet meg 35 kroner. Nå angrer jeg bare på at jeg ikke kjøpte fler!

    En Hawaii-pizza med skinke og ananas, og en med pepperoni, skinke og farse. Begge like fantastisk gode. Så var det bare å komme seg til Sverige og hamster mer, for halve rasjonen er borte allerede. Ikke planlagt harryhandel i nærmeste fremtid? Da er fortsatt pitapizza et glimrende alternativ.

    Våler-sommer (og hva man som veganer kan spise med kjøttiser)

    $
    0
    0

    Noe av det fineste jeg vet er å ikke stresse med mat sammen med andre, selv om de ikke selv er veganere. Jeg har brukt store deler av ungdomsårene mine på å føle meg som en abnormal frik som bare spiser nedfallsfrukt. Heldig vis har tiden forandret samfunnets holdninger til plantebasert mat, så jeg slipper å bruke voksenårene mine på det samme. Litt interesse, kreativitet og evnen til å være løsningsorientert kan få deg milevis, og heldig vis for meg er dette kvaliteter som min kjære svigermor innehar. Jeg tror hennes, og mange andres styrke ligger i evnen til å ikke se det som et angrep på egen livstil at noen velger å være vegetarianere eller veganere, men heller ser det som en mulighet til å tenke annerledes rundt mat og kanskje prøve ut andre typer produkter enn man vanlig vis ville raska med seg fra butikkhyllene. Det hjelper jo også på når man genuint er interessert i mat, og til og med dyrker egne grønnsaker i hagen. Å evne å se det som en styrke og ikke en svakhet at noen ikke spiser nøyaktig det samme som en, det har tidligere virkelig ikke vært en selvfølge. Hurra for oppvåkningens tidsalder! 

    Dette innlegget er en kombinasjon av "se på all den digge maten jeg har spist i sommer" og "herregud så takknemlig jeg er for at jeg har så bra mennesker i livet mitt, som tilpasser alle måltidene så jeg også kan spise dem og ikke får en bolle med kinakål, mais og paprika når alle andre spiser lasagne".
    Ingrid - du er en av de flinkeste, mest kreative kokkene jeg vet om. Takk for maten!



    Frokost er ikke bare frokost i Våler. Her spares det ikke på godsakene, og hver helg vi er på besøk, er det ulike grønnsaker og kombinasjoner som havner på tallerkenen.
    Ingrid lager de beste rundstykkene jeg har smakt (skal prøve å lure til meg oppskriften på disse), og denne gangen hadde hun også laget quesadillas med Wilmersburger-ost (kjøpt på Meny). I tillegg var det selvplukkede kantareller, stekt søtpotet og blå poteter(!) som hun har dyrket selv. NAM!
    Ost med fikenmarmelade er forøvrig min nye jam (pun intended).



    Frokost på terassen i morgensola er noe av det fineste med sommeren. Her med hjemmelagde rundstykker igjen, med Tofutti smøreost og Wilmersburger Cheddar-ost (begge er å finne på Meny etc.) og et stort glass peanøttshake. En av mine absolutte smoothie-favoritter!
    Arthur er også veldig glad i svigermors hjemmebakte rundstykker. Det er rart hvordan han plutselig vil kose, og legger seg nærmere og nærmere og nærmere meg. Jaja, det er lov å prøve seg. Og jeg tar all den kjærligheten jeg kan få fra den hårete, sære krabaten der <3



    Litt av alt, takk! Grilltallerken er min absolutte sommerfavorittmiddag. Hvorfor, spør du? Hallo, se da! Fyr opp grillen og sleng på alt hva ditt hjerte begjærer. Og med mange elementer blir du garantert tilfredsstilt - selv uten kjøtt. I tillegg vil nysgjerrige omnivor-ganer gjerne smake, så her er det noe for alle. Vegeschnitzel fra Anama, asparges, bakt sjalottløk, fylt sopp med Wilmersburger-cheddar, potetsalat med oliven, pølse i lompe (Fry's denne gangen, fås på helsekost og i Swiden), maiskolbe med hjemmelaget pesto OG vegansk smør og ei litta salat fra hagen med vinagrette laget av rapsolje, agavesirup, sitronjuice og søt sennep.



    Potetsalat slik jeg aldri har smakt den før - med oliven, sukkererter, mykstekt løk, pinjekjerner og friske urter. Du finner oppskriften her.



    Denne kjappe og dritgode lønsjen var det min kjære som lagde, med oppskrift/fremgangsmåte hun har lært av ingen ringere enn sin mor. På varm tortillalompe er det hjemmelaget guacamole, stekte chick'in-burgere fra Fry's i biter, wokket løk og paprika, yoghurt naturell og hjemmedyrket crispsalat og koriander.



    Lasagne har blitt en gjenganger når vi kommer på besøk. Det er så lett å tilpasse underveis og slenge i alt man har av grønnsaksrester. Jeg får vegansk ost på min del, så tar de vanlig ost på sin. Så enkelt er det å tilpasse. Farsen er enten Anama eller Helsans Kök. Sistnevnte er desidert den beste, og kan få en hvilken som helst kjøttis til å glemme hva kjøttdeig egentlig er laget av. En enkel salat, gjerne hvitløksbaguetter, frisk koriander (på alt, alltid) og en klatt med rømme er prikken over ién.
    I lasagnen er det både grønnkål, søtpotet og bladbete (er det det det heter?).



    Risotto med squash, purre, masse hvitløk og selvplukket gull fra skogen. Her er det også min kjære som har laget, men jeg bidro såvidt med soppsteking og grønnsakskutting. Man kan da ikke freeloade hele helgen.
    Og hvis du lurer på hvorfor noen har tisset på salaten min, så er det bare fordi du ikke har peiling på hvordan vinagrette ser ut. De som vil kan ha litt parmesan på, men jeg klarer meg fint med litt næringsgjær.
     


    Når jeg skal lage middag til mange, lander jeg ofte på noe ala dette: asiatisk wok med grønnsaker, "biff"strimler fra Fry's, glassnudler og sweet chili saus. Veldig enkelt, raskt å smelle sammen og det smaker fortreffelig (tilbakemeldinger fra ymse kjøttiser, dette smaker langt mer avansert enn hva det egentlig er).
    Da gjør det ikke noe at det ikke ser så vakkert ut. Mens nudlene koker, steker jeg biffstrimlene for seg og wokker grønnsakene. Her har jeg brukt gulrot, løk, blomkål, brokkoli, og purre og grønnkål fra hagen. Når grønnsakene begynner å bli møre, har jeg i strimler, nudler og en god dæsj chilisaus - works like a charm!


    Potetgull fra butikken er godt det altså, men om du lager det selv, så blir det liksom litt av en annen verden. Og når svigers har frityrkoker, så var det ikke snakke om noe annet enn å ta den med ut på terassen og fritere alt vi kom over. Både rødbete, søtpotet, pastinakk og vanlig potet fikk gjennomgå. Og best av alt - alle kan spise det! Fremgangsmåte på hjemmelaget grønnsakschips finner du her!


    Er det jordbær og vaniljeis til dessert? Frykt ikke, kjære veganer - nå får du melkefri is i de aller fleste butikker! Denne jordbærisen er fra Tofutti. Veldig god, men også veldig søt. Finnes også i vanilje og sjokolade, men sistnevnte smaker hundemat, så jeg vil anbefale deg å holde god avstand. Kulinaris og Dream har fruktsorbet og du får også is basert på rismelk, som jeg har tilgode å prøve.



    Hvorfor nøye seg med en dessert når man kan få to? Disse fant jeg på helsekostbutikken Life - rå sjokolade i akkurat passe størrelse. Ikke er de så dyre heller, i hvert fall ikke sammenlignet med andre råsjokolader. Den med cappuccino og mullbær er knallgod, den med kirsebær og acai var hakket for syrlig for meg. 35,- for 50 gram. 
    Så har du også noe godt å snackse på når resten av gjengen sitter med hver sin Daim. 



    Skogene i Våler har vært fylt til randen med blåbær i sommer. Vi plukket ikke lenge, for det var sopp vi egentlig var på jakt etter, men vi fikk fortsatt med oss mye. Og hva gjør svigermor med nyplukkede blåbær? Jo, hun fikser vegansk blåbærpai som den størte selvfølge i verden. Denne var bare knallgod, med crumble av havregryn, mandler, vegansk smør, brunt sukker og litt ren vanilje. 

    Hva er dine erfaringer med å spise med kjøttiser? Del gjerne i kommentarfeltet.

    Tacosalat med ostemarinert grønnkål

    $
    0
    0

    Jeg er et utprega tacomenneske, og spiser det gjennomsnittlig en gang i uka. Det er jeg neppe alene om. Det er så eksotisk vi nordmenn klarer å være, og i kjent stil lager vi stort sett alltid litt for mye. Flaks! Sitter du igjen med rester dagen etter? Eller har du bare skikkelig lyst på en digg salat som du faktisk blir mett av? Da er denne perfekt til deg, med proteinrik vegetarfarse og grønnkål som har fått kose seg litt i en ostekrydret marinade. Bruk de grønnsakene du har, her finnes ingen fasit. Og er du litt forberedt, er hjemmelaget guacamole prikken over ien. Dette er mer en fremgangsmåte enn en oppskrift, da du tilpasser målene etter hvor mye du har igjen.
    Vel bekomme!

    Du trenger:
    • Grønnkål
    • 1/2-1 ss olivenolje
    • 1 ss næringsgjær (kan sløyfes)
    • 1 ts hviløkspulver
    • Lite dryss kajennepepper eller chili
    • Vegansk farse (pluss evnt spiskummin og paprikapulver)
    • Mais
    • Rødløk
    • Evnt. guacamole, tacosaus, rømme, yoghurt etc.

    Skyll grønnkålen godt og tørk vekk overflødig vann med kjøkkenpapir eller et rent håndkle. Riv små biter av grønnkålbladene, stilken skal ikke brukes. Ha i en stor bolle og hell over olje, krydder og næringsgjær. Har du ikke sistnevte, kan du selvfølgelig droppe det, men det er dette som gir den gode ostesmaken. Bruk en ren hånd til å blande alt sammen og klemme smakene inn i bladene. Ikke vær redd, grønnkål tåler mye. Dette får vekk den stive teksturen og kålen vil falle litt sammen.
    Ha over i en skål og topp med tacorestene. Har du ikke rester, kan du steke opp vegansk farse og tilsette spiskummen, paprikapulver og litt vann, eller det gode gamle tacokrydderet om du ønsker det.

    Server gjerne med en klatt med vegansk rømme, naturell yoghurt eller som meg, med en dressing laget av 1 ss tahini, 1 ts sriracha, liten sprut sitronsaft og vann til ønsket tykkelse.


    Gresskarsuppe med kokosmelk og røkt paprika

    $
    0
    0
    Lite er bedre enn en varm, tykk og kremet suppe på kalde høstdager. Mine favoritter er alt som er orange - søtpotet, gulrot og gresskar, og her er det sistnevnte som får skinne. Du velger selv type gresskar, jeg har brukt flaskegresskar fordi jeg synes det gir den beste smaken (jeg prøvde meg på hokaido-gresskar for litt siden. Det smakte pinnekjøtt med poteter, så jeg ville unngått den om jeg var deg, med mindre du digger grønnsker som smaker julemiddag. Vi har alle vår greie). I disse halloween-tider er det fritt fram for å bruke kjøttet fra gresskaret du skjærer ut til dekorasjon. Vil du lage spindelvev i suppa, får du fremgangsmåten her.

    Med en liten dæsj kokosmelk, litt chili og ingefær for ekstra sting og kjempegode spicy ristede gresskarkjerner på toppen. Disse får du jo mer på kjøpet uansett. Fremgangsmåte på risting av gresskarkjerner kommer i eget innlegg.


    Til fire-fem posjoner:
    • 2 mellomstore flaskegresskar
    • 1 liten gul løk eller fire sjalottløk
    • 4-5 hvitløksfedd
    • En liten bit ingefær
    • 1 buljongterning/fond
    • 1/2 boks kokosmelk eller liten boks (se bilde under)
    • 1 ts røkt paprikapulver eller 2 ts vanlig
    • Lite dryss chili
    • Vann til ønsket tykkelse
    • Salt om nødvendig
    • Evnt yoghurt naturell til spindelvev

    Skjær gresskarene i to og ta ut innmaten med kjerner og tråder. Men ikke kast kjernene, disse kan du riste ovnen! Du velger selv om du vil fjernet skallet, skjære det i terninger og koke det mørt, eller legge de fire halvdelene med innsiden ned i en ildfast form med 1 dl vann i bunnen og bake de i ovnen på 200 grader til skallet blir mykt og gir etter ved trykk av en skje. Bruker du kokemetoden, så spar på avkoket, dette kan du bruke til å tynne ut suppa.

    Hvor mye er en bit med ingefær? Ca. så mye. Eller på størrelse med en tommel, om du vil. Og vil du slippe å la halve boksen med kokosmelk stå igjen, kan du kjøpe denne lille søte her. Funnet på importbutikk på løkka. Den er riktignok dyrere per liter, men da slipper du å hive. Kokosmelk kan forresten også fryses, gjerne i isbitformer.

    Grovhakk løken og stek den gylden i olje i en gryte. Finhakk hvitløk og ingefær og la det frese med i ca ett minutt. Ha så i bitene av gresskar, eller skrap ut innmaten med en skje om du har bakt de i ovn. Ha over buljong og nok vann til at det nesten dekker gresskaret, men bare nesten. La det putre noen minutter. Ha så i kokosmelk og chili og kjør det hele glatt med en stavmikser. Smak deg til med ekstra krydder om nødvendig, og tilsett gjerne mer vann for å justere tykkelsen.



    Halloween er rett rundt hjørnet. Hvorfor ikke lage spindelvev i suppa? Edderkoppnett er kanskje ikke vegansk, men dette av plantebasert yoghurt naturell burde være innafor. Du fyller en brødpose med 1-2 ss yoghurt eller rømme og klipper et lite hull i det ene hjørnet, slik at du får en sprøytepose. Start i midten av skålen og lag en spiral helt ut til kanten. Bruk en tannpirker eller annen spiss gjenstand og lag striper som du drar utover fra midten. Værre er det ikke.

    Øvelse gjør mester. Og yoghurt er lettere å håndtere enn kokosmelk, så vet du det.

    Ristede gresskarkjerner med hvitløk og røkt paprika

    $
    0
    0
    Et gresskar er litt som en babushka-dukke. Ikke i det hele tatt egentlig, når jeg tenker meg om, men den har i alle fall noen overraskelser på lur under de to første lagene. Kall det gjerne en pakkeløsning; du har middagen utenpå og desserten inni - for gresskarfrøene kan du nemlig lage kjempegod snæks av! Er du først i gang med å lage gresskarsuppe, kan du like så godt unne deg noen ristede frø i samme slengen. Og det er enkelt, så veldig enkelt.

    Men hvorfor har du røkt paprikapulver i alt du lager, tenker du kanskje? Fordi det er det beste krydderet i hele verden, vel! Slutt å spør så dumt.

    Så ikke kast frøene. Lag ristede kjerner med masse deilig krydder, så har du både topping til suppa og snæks til etterpå. Og du? Dropper du krydderne og har i litt agavesirup, så får du nydelig topping til yoghurten eller havregrøten.

    Du trenger:
    • Frøene av et eller flere gresskar
    • Nøytral olje
    • Havsalt
    • Røkt paprikapulver
    • Hvitløkspulver
    • Chilipulver
    • Andre deilige krydder


    Del gresskaret i to og ta ut innmaten med en skje. Her får du et mykt og trådetet fruktkjøtt med masse små kjerner, eller frø om du vil. Pell ut kjernene og rens de i kaldt vann. Du skal få vekk kjøttet fra gresskaret, men det gjør ingen ting om du ikke får vekk alt.


    Tørk evnt av vannet fra kjernene med et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir og ha de over på et stekebrett. Hell over en liten klunk med olje, ca en spiseskje, kanskje to om du har mange kjerner.
    Ha over de krydderne du vil ha, omtrent en teskje av hver. De blir kjempegode med bare salt også. Jeg har brukt hvitløkspulver, røkt paprika og et lite dryss chili, men her kan du slenge på alt du har i krydderskapet. Ikke vær redd for å blande smaker, det blir stort sett godt uansett. Kanskje du vil ha kjerner med karrismak? Eller kanskje ingefær og tørket rosmarin? Du er sjefen.

    Sett brettet inn i ovnen på 180 grader og la de kose seg i 10 minutter. Følg med, de skal ikke bli brent.


    Nydelig snæks, eller topping til middagen. Når de er avkjølt, kan de oppbevares i luftett boks.



      Vegansk julefestival lørdag 12. desember!

      $
      0
      0

      Bilde av Sally Renshaw//VeganNorway

      I dag er det nøyaktig en uke til en av årets største begivenheter - nemlig vegansk julefestval på Vulkan Arena, og jeg gleder meg som en unge! Det er min gode venn Thomas, aka Veganmannen som arrangerer igjen, og han har jobbet så hardt for å sette sammen en knallbra lineup av kokkekurs, matservering og spennende boder hvor absolutt alt er helt vegansk. Her trenger du ikke lese innholdsfortegnelser (med mindre du har allergier, såklart), her er det bare å hive innpå med alt som er godt. Jeg skal i hvert fall spise meg stygt mett, handle inn både julegaver og julemat, møte likesinnede og endelig få kjenne litt julestemning på kroppen.
      Herregud, jeg kommer til å blakke meg helt, men det er vel verdt det.

       
      Nøttestek fra Vegetarbloggen


      Hva jeg gleder meg aller mest til:

      Fristelse café -Altså hallo. Jeg er ikke egentlig et dessertmenneske, og kaker frister meg sjeldent, men alt hva Fristelse café i Drammen lager av posjonskaker og desserter får meg til å sikle en innsjø.
      Jeg tar en av alt.

      Gå Vegan - Cateringfirma som leverer til hele østlandet. Jeg er så sykt klar for juletallerkenen de serverer i år, som består av nøttestek, pølse, middagskaker, kålrabistappe, poteter, rødkål, saus og tyttebær, med riskrem til dessert. Jeg har tidligere spist lasagne fra dem som er noe av det beste jeg har smakt i mitt liv. Og du? De leverer julemiddag på døren! Dette kan du bestille på standen deres.

      Vegetarbloggen + Nettmat - Min gode venn Mari Hult kommer! Hun har vært en enorm inspirasjon for meg etter at jeg ble veganer og hun lager fantastisk mat og forteller hvordan du kan få til det samme på ditt eget kjøkken. På festivalen skal hun holde kokkekurset "nøttestekhjelpen", men alt du trenger å vite for å lage den berømte nøttesteken fra den tidligere vegancafeen Resept. Det er i hvert fall denne jeg spiser på julaften hvert år, så dette bør du få med deg. I samarbeid med nettmat, har Mari i tillegg lansert en vegansk matkasse som også vil bli tilgjengelig for Oslo-borgere fra nyåret. Jeg gleder meg til å teste!

      Ragnhild Nordrum - Jeg har lest bloggen til Ragnhild i flere år, hvor hun skriver om helse, livsstil og kosthold, og legger ut nydelige og inspirerende oppskrifter på masse deilig raw food. Nå gleder jeg meg til å se henne igjen og til å kjøpe hennes hjemmelagde rå sjokolade som hun selger på standen sin, sammen med det fine kokebokheftet sitt "Naturlig godt!" som allerede står i bokhylla mi og venter på meg. Du kan lese bloggen hennes HER.

      Veganermat/Veganlife - Her skal det handles! Jeg bestiller aldri veganmat på nett fordi frakten er så dyr. Da blakker jeg meg heller en sjelden gang på helsekost eller kjøper med når jeg er i utlandet. Men utvalget på disse nettbutikkene skal det ikke stå på, for de har så utrolig mye godt! Kjøtterstatninger, oster, tørrvarer, sjokolade, you name it. Du slipper fraktkostnaden, og som regel har de gode festivaltilbud.

      Sigurds kaker - Jeg har ikke hørt om Sigurd før, men han er 10 år gammel, elsker dyr, elsker å bake og vil bringe veganske kaker og muffins til folket. Hva er det å ikke like? Go Sigurd!

      Kokkekurs med Janne fra Veganmisjonen - Herlig het, så mye bra folk som kommer! Jane holder til vanlig kokkekurs sammen med Veganmannen under firmaet VeganPlan, men i år kjører hun solo og skal hun lage julemat med bl.a soyaribbe. Jeg har aldri rukket å få med meg kokkekurs på de tidligere vegatarfestivalene jeg har vært på, men nå skal jeg søren meg ta turen, for hva denne dama klarer å trylle frem på kjøkkenet er intet mindre enn fantastisk, og det var Jane som lærte meg at det å lage vegansk mat er lett som en lek når man bare har en virtuell hånd å holde i. Hennes innlevelse på scenen er forøvrig en opplevelse i seg selv.

      Kokkekurs, julemat og god stemning, her med Veganmisjonen og Veganmannen.


      Resten av utstillerne under årets julefestival finner du HER.

      Så om det fortsatt skulle være noen tvil: det er lørdag 12. desember kl. 12-18 det skjer, det er på Vulkan Arena du skal være og det er 100 kroner av lønna di det koster deg å få med deg alt dette og mere til.
      Håper vi sees. Jeg er hun med kålrabistappe i hele ansiktet og stjerner i øya. Kom og si hei!

      Mer info finner du på www.julefestival.com


      Viltgryte uten vilt med ovnsbakte rosmarinpoteter (vegansk jegergryte)

      $
      0
      0
      Viltgryte er ypperlig kosemat når vinden rusker ute, og det er slettes ikke en dum julerett heller. Smakene er de samme som i en vanlig viltgryte, men denne får du helt uten kjøtt og meieriprodukter.

      Bruk den kjøtterstatningen du foretrekker. Vil du bare bruke sopp, blir det kjempegodt det også.
      Serveres med nydelige ovnsbakte rosmarinpoteter, som er så gode at de kan utgjøre et helt måltid i seg selv.


      Til fire posjoner:
      • 1 kg småpoteter, gjerne morene
      • Olje til steking
      • Frisk rosmarin
      • Havsalt
      • 350 gram veganske kjøttstrimler
      • 4 store champignon
      • 4 store sjalottløk
      • 100 gram frosne selskapserter
      • 2 ss melkefritt smør
      • 2 ss soyasaus (evnt glutenfri)
      • 2 kartonger soyafløte
      • 3 ss yoghurt naturell (kan sløyfes)
      • 1-2 ss tyttebærsyltetøy
      • 1 ts knuste enebær
      • Salt og pepper

      Varm ovnen til 200 grader. Skyll potetene og tørt litt av de, før du har de over på stekebrett med en god skvett olje, havsalt og kvaster av fersk rosmarin. La steke mens du tilbereder resten. De er ferdige når de er gyldne og skallet har blåst seg litt opp, mellom 15 og 25 minutter avhengig av ovn. Potetene kan med forden stå enda lengre også.

      Stek kjøttstrimlene i en panne med litt olje. Jeg brukte Gyros fra Viana, men konsistensen er en anelse tørr, så her fungerer nok strimler fra Frys eller Den vegetariske slakteren bedre. Sjekk helsekostbutikk, matbutikker med stort utvalg som Meny og Ultra eller i Sverige. La de bli gylne, men de skal ikke hardstekes.

      I en stor gryte har du i vegansk smør og steker finhakket løk og sopp delt i fire eller i skiver. Stekes til soppen er gylden. Ha over soyasausen og la den steke litt inn, før du heller over soyafløten. Rør inn tyttebærsyltetøy og knust enebær (dette gir mye av den gode viltsmaken) og smak til med salt og pepper. Ha gjerne i mer soyasaus også. Rør inn yoghurten for en litt friskere og småsyrlig smak og la det småputre i fem minutter. Ha så i de stekte strimlene og ertene og la det putre fem minutter til.


      Server med rykende varme poteter, en god klatt med tyttebærsyltetøy og gjerne en dæsj med mer yoghurt eller vegansk rømme.

      Nøttesmør med mandler og pekannøtter

      $
      0
      0


      Er du tom for pålegg eller seint ute med en gave? Da er nøttesmør tingen. Enkelt å lage, krever få ingredienser og kan varieres ut i fra hvilke nøtter du har tilgjengelig. Alt du trenger er en halvveis anstendig food processor/kjøkkenmaskin. Bruk gjerne plastbeholderen med kniv som følger med de fleste stavmiksere.

      Frykt ikke om det tar litt tid. Det blir nøttesmør til slutt!
      Et sted mellom 5 og 20 minutter burde det begynne å ligne på noe. 

      Pekan- og mandelsmør:
      • 150 gram mandler
      • 50-100 gram pekannøtter
      • Lite dryss havsalt

      Her trenger du egentlig ikke å måle opp. Forholdet mellom nøttene har ingen verdens ting å si. Selv brukte jeg omtrentlig 2/3 mandler og 1/3 pekannøtter og doblet oppskriften over.
      Varm ovnen til 150 grader og ha nøttene utover et stekebrett. Stek nøttene midt i ovnen i 10-15 minutter. Da slipper oljen i nøttene lettere ut og de vil fortere bli til nøttesmør.


      Ha nøttene over i kjøkkenmaskinen. Du trenger ikke avkjøle de først, men ta av lokket med jevne mellomrom underveis for å slippe ut varme og damp.



      Først vil nøttene bli til smuler og du tenker "Hæ? Hvordan kan dette bli til et smør? Jeg må ha i olje". De fleste nøtter inneholder omtrentlig 50% fett, så her er det ingen grunn til å tilsette noe. Oljen vil slippe ut, bare fortsett å kjøre nøttene på middels hastighet og dytt nøttemassen ned igjen med en slikkepott om den begynner å tyte oppover sidene.


      Etter en liten stund vil nøttene ha blitt tryllet om til nydelig nøttesmør.
      Oppbevar på lufttett glass eller boks i kjøleskapet. Holder seg i mange uker, eller til du har spist opp.

      Prøv gjerne også cashewsmør og hjemmelaget peanøttsmør. Teknikken er den samme.

      Vegansk nyttårs-tapas

      $
      0
      0

      Vi er straks klare for å ønske det nye året velkomment, og nyttårsaften som julaften er ofte preget av middag med venner og familie. Mitt menyforslag for den store kvelden er tapas. Du lager akkurat så mye eller lite du ønsker, og det fungerer like fint om det er du som står for all matlagingen eller du skal ta med deg noe til felles koldtbord eller noe du selv kan spise om menyen dit du kommer ikke er så vegetarvennlig. Her kan du fint også velge ut et par av smårettene og sette de sammen til en tre- eller femretters, om du vil være litt ekstra fin på det.

      Har du rester etter nøttestek og vegisterkaker, er disse helt supre innslag på tapasbordet. Er du greit lei av julemat, får du her et utvalg av julefri fingermat. Alle rettene innholder "normale" og tilgjengelige ingredienser og er enkle å lage. Dette kan alle få til. Eller du kan legge deg på nivå med Mari Hult aka Vegetarbloggen og diske opp med 12-retters festmeny. Du kan se innlegge fra denne nyttårskvelden jeg fikk dele med henne HER, og her finner du også link til oppskriftene.

      Mine favoritter på tapasbordet er:
      • Foccachia eller annet godt brød
      • Veganese, hummus og guacamole
      • Wraps med tofu
      • Maki
      • Ovnbakte grønnsaker


      Wraps med mango, avokado og tofu 

      Fordelen med wraps er at det går fort å lage og du kan lage mye på en gang. En enkelt tortillalompe kan bli til 8 biter, hvilket sparer deg for mye tid. Smør tortillalefser med vegansk kremost naturell eller soyarømme og legg på det du måtte ønske. En fantastisk kombinasjon er salat, mango, vårløk, avokado og tofustrimler stekt i soyasaus. Bruk litt kremost til å "lime" bitene sammen på kanten, om de skulle løsne litt etter du har skjært dem opp. Vegansk kremost og rømme får du på helsekost, eller matbutikker med stort utvalg.


      Krydret samosa med mild yoghurtdipp

      Gyldne og sprø små godbiter med fyll av poteter, løk, erter og krydder. Du velger selv om du vil fritere dem eller steke de i ovnen. Suksess blir det garantert uansett. Sterkheten balanserer du ut med en mild yoghurtdipp med eple og urter.


      Spanske tapas-spyd med tempeh og paprikapoteter

      Okei, så lovet jeg oppskrifter uten rare ingredienser, men her må jeg gjøre et unntak. Tempeh er fermenterte soyabønner som er hele. Dette gir en helt villt mør konsistens som minner om kjøtt. Tempeh får du på asiatiske importbutikker. Skjær i biter i og stek i litt olje. Ha over litt soyasaus og la det trekke inn. Tilsett så en spiseskje eller to med barbecuesaus. Potetene skjæres i biter og kokes såvidt møre, før de stekes i panne med litt salt og røkt paprikapulver. Har du ikke røkt, kan du bruke vanlig paprikapulver. Tre på små trespyd, disse er fra Søstrene Grene.


      Minipizza med tomat, sopp og løk

      Disse er knallgode! Jeg bruker denne oppskriften på pizzabunn og denne på himmelsk, hjemmelaget tomatsaus. Størrelsen på pizzaene og fyllet varierer du selv.
      Her er halvparten med vegetarfarse fra Helsans Kök, mais og skiver av Tofutti Mozarella-ost (ikke kjøp den, den smaker føtter. Det finnes flere andre veganske ostealternativer som smaker langt bedre). De andre halve er med cherrytomater, mais, farse og sjampinjong marinert i soyasaus.



      Ikke den peneste retten, men ikke la deg lure; disse karrimarinerte, ovnsbakte blomkålbitene er helt fantastiske! Søte og spicy på en gang, og jo lengre de får steke, jo bedre blir de.


      Foccachia med salvie, oliven og soltørket tomat

      Foccacia er obligatorisk på tapasbordet, og denne lager jeg alltid når jeg skal lage forskjellig småmat. Godt brød med dipp er nydelig tilbehør. 


      Veganese (vegansk majones/aioli) i fire varianer

      Ikke kjøp de ekle, ferdiglagde greiene på glass. Den beste veganesen lager du enkelt selv. Kjør vegansk aioli om du vil gjøre det enkelt, eller kombiner med ulike smakstilsetninger for et litt mer spennende utvalg. Grunnoppskriften er den samme.


      Pesto med søtpotet og cashewnøtter

      Av alle ting jeg har eksperimentert meg framtil på kjøkkenet, er dette en av de oppskriftene jeg er aller mest stolt av. Hvis du vil vite hvorfor, må du nesten bare lage den. Perfekt balanse mellom salt og søtt og passer til det aller meste.


      Noe salt:



      Hjemmelaget grønnsakschips

      Rotfruktchips fra eget kjøkken slår aldri feil. Plasser de sammen med resten av maten, eller spar de til snæksbordet etterpå.


      Noe søtt:


      Sjokolademousse med karamelliserte valnøtter

      Jeg er ikke så veldig til dessertmenneske, men en fyldig sjokolademousse er stort sett det jeg craver etter et godt måltid. Denne er laget med silketofu. Får du ikke tak i silketofu, kan du bruke denne oppskriften med vispbar havrekrem. Serveres med nydelige og sprø karamelliserte valnøtter.


      Melkefri yoghurtis med mango og ristet kokos

      Har du ismaskin, er denne søte og syrlige yoghurtisen fort gjort å lage. Har du ikke maskin, lager du denne dagen i forveien.


      Miniterter med kokoskrem

      Enkle små munnfuller som kan varieres i det uendelige. Bunn av nøtter, fyldig krem av kokos og pyntet med frisk frukt og bær.

      Hvit sjokolademousse med physalis

      Enda en mousse, denne gangen med melkefri, vegansk, hvit sjokolade og et friskt innslag av physalis.


      Noe flytende:


      Ingefærøl med lime og rosmarin

      En av mine favoritter i glasset. Denne kan du lage både med og uten alkohol.


      Varm, krydret eplecider

      Eple og krydret rom i skjønn forening. Et lite hint av jul og høytid uten å være søt og klissete gløgg. Denne lager du også på to forskjellige måter, en med og en uten alkohol. Og den er selvfølgelig like god kald.



      Mango lassi med kokosmelk 

      Denne er så god! Mango og kokosmelk kjørt i blender gir en helt nydelig drikk. Servér den gjerne som dessert, da den er tykk i konsistensen og den søte, fyldige smaken gjør seg godt etter krydret mat.

      Lykke til med tapasbordet og feire med måte. Riktig godt nytt år! Vi sees igjen i 2016 :)

      Tofu tikka masala

      $
      0
      0

      Jeg kjøper meg ofte fine kokebøker, blar litt i de og pensjonerer de i hylla. Hvor mange oppskrifter har jeg prøvd meg på? Kanskje fire. Men nå har jeg endelig fått satt meg ned med en kjempefin kokebok med curry-retter fra rundt om i verden, som jeg kjøpte for 100 kroner på Posten for noen år siden. Den er ikke vegansk, men det liker jeg! Å veganisere kjøttisretter gir langt flere muligheter enn å bare følge veganske oppskrifter.

      Førstevalget falt på tikka masala, og er du som meg og har masse ymse krydder i hus, så er det lite du trenger å gå på butikken for. Den krever litt planlegging, men det er vell verdt det. Dette er en spicy rett med masse smak. Er du ikke så glad i sterk mat, kan du roe litt ned på krydderne eller tilsette en god dæsj yoghurt naturell ved servering. Jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften fra "Curry", men laget min egen vri på den (og krysser fingrene for at jeg ikke blir saksøkt for plagiat).

      EDIT: Jeg fant ut litt for sent at filetene skulle ligge i marinaden i minimum fire timer, helst 24. Ain´t nobody got time for that. Ikke jeg når jeg er sulten i alle fall. Tre kvarter gikk fint, men la de gjerne ligge lengre. Del gjerne også tofuen i mindre biter enn hva jeg har gjort. Tofu har som kjent ingen smak, så jo mindre biter, jo mer får marinaden festet seg på.

      Vegansk Tikka Masala, 3-4 posjoner:
      • 1-2 pakker fast tofu, gjerne Alpro
      • Basmati- eller Jasminris
      • 1/2 pose frosne selskapserter
      • Fersk koriander
      • Cashewnøtter (kan sløyfes)

      Marinaden:
      • 2 hvitløksfedd, revet/presset
      • 1 ts ingefær, revet
      • 1 ss paprikapulver
      • 1 ts røkt paprikapulver (kan sløyfes)
      • 1,5 dl yoghurt naturell

      Hell vannet av tofuen og klem den tørr med kjøkkenpapir eller et rent håndkle. Skjær tofuen i skiver på langs for å få store fileter. Du kan med fordel også skjære mindre biter, så mer av marinaden får festet seg. Bruk en skarp kniv og skjær striper i tofuen så marinaden kan "lekke" inn. Veldig forsiktig, du skal ikke skjære gjennom. Snu bitene og gjør det samme på andre siden, motsatt vei. Ha tofubitene over i en form eller bolle sammen med marinaden og gni den godt inn så alt blir dekket.
      Ha plastfolie over formen og sett i kjøleskapet  i 4 timer (jeg lot det stå en tre kvarter og det funka fint, men jo lenger den får stå, jo mer smak).

      Varm ovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir og legg på tofuen. Stekes 20 min på hver side. Smør gjerne over mer av marinaden underveis om det behøves.

        Sausen:
        • 2 ss olje
        • 2 hvitløksfedd, finhakket
        • 1/2 rød chili uten frø, finhakket
        • 2 ts paprikapulver
        • 2 ts spiskummin
        • Salt og pepper
        • 1 boks hermetiske tomater (400 g)
        • 1 boks soya- eller havrefløte (2,5-3 dl)
        • 1 ss agavesirup eller sukker
        Varm oljen i en gryte eller stekepanne og fres hvitløk og chili til hvitløken begynner å bli gyllen. Ha i krydderene og stek 1/2 minutt til. Ha så i tomater og fløte og la sausen få småkoke til den tykner, 20-30 min. Smak til med søtning. Det får frem smakene fra krydderne og balanserer bitterheten som ofte oppstår ved sterk mat.

        Mens sausen putrer, koker du ris etter anvisning på pakken. 



        Ta tofufileene ut av ovnen og skjær de i mindre biter. Ha de så over i Masala-sausen sammen med ertene. Skru av platen og la tofuen og ertene trekke et par minutter. Det skal ikke koke. Ta om nødvendig kjelen av den varme platen.

        Server med ris, frisk koriander, cashewnøtter og gjerne en grønn salat eller Naanbrød.

        Kremet pasta med pesto og grønnkål

        $
        0
        0

        Denne altså. Her er det mange gode smaker på en gang! Det fine med denne retten er at den krever ytterst få ingredienser og lages på 15 minutter. Det denne retten mangler i antall grønnsaker, tar den lett igjen på smak. En av mine absolutte favoritter når jeg har lyst på noe raskt og godt.
        Oppskriften gir to posjoner.

        Du trenger: 
        • 5 dl pastaskruer av fullkorn
        • 3-5 kvaster grønnkål
        • Olje til steking
        • 1 hvitløksfedd 
        • 1/2 ts havsalt 
        • 1 neve cashewnøtter
        • 1/2 kartong soyafløte eller annen plantefløte (1 dl)
        • 2 ss pesto
        • Revet, vegansk ost til servering

        Kok pastaen etter anvisning på pakken. I mellomtiden steker du grønnkålen i en panne med litt olje på middels varme, sammen med raspet hvitløk og et lite dryss havsalt. Bruk bare bladene på grønnkålen, som du river i mindre biter. Etter ett min, kan du ha i cashewnøttene. De får en enda bedre smak etter en liten runde i panna. Du trenger ikke hardsteke grønnkålen, men la den få nok tid til at den blir litt sprø. Ta den bort fra plata før den blir helt brun.

        Hell vannet av pastaen og ha over fløte og pesto. Rør forsiktig, slik all pastaen blir dekket. Vend så inn grønnkål og cashewnøtter. Servér med litt revet, vegansk ost eller en ts næringsgjær om du ønsker. Jeg har brukt den nye parmesanen fra Violife. Den får du kjøpt på helsekostbutikker.




          Viewing all 75 articles
          Browse latest View live